Sweden International Horse Show är Sveriges, och troligtvis världens, största hästshow. Det är en hästfest för både de inbitna men även de som inte själva rider. Den brukar arrangeras kring första helgen i december, pågå i tre dagar och vara inslagen som en julshow.

Program med besökaren i fokus

Under helgen pågår flera tävlingar: hoppning, dressyr, ponnygalopp, körning med fyrspann, islandshästridning och roliga showtävlingar, som t.ex. maskeradhoppning. Besökaren väljer om den vill gå alla dagar eller bara vissa utvalda delar. Programmet är genomtänkt och skapat för att ge besökaren mesta utdelning. Det kan jämföras med att arbeta på ett kontorshotell på Östermalm – du har tillgång till allt, får all hjälp som du behöver och med en flexibel grundattityd. Som besökare på Stockholm Horse Show kan du alltså på samma sätt välja när du vill gå, vad du vill titta på eller om de rent av bara vill spendera en dag på mässområdet!

Tävlingar och shower

Under året tävlar ryttare och ekipage i världscupensserier i de olika ridsporterna, FEI World Cup. I Stockholm avgörs två tävlingar: körning med fyrspann och en ny världscup, islandsridning! Körning med fyrspann är en riktig publikfavorit, och passa alla. Fyra stora hästar, skicklig kusk, medhjälpare och en spännande bana. Ofta innehåller banan en liten bro med sprutande raketer! År 2018 blir premiären av FEI World Cup för islandsridning. Detta är ett stort steg för islandshästridsporten, en speciell sport med de smidiga och ståndaktiga vikingahästarna.

Det bjuds också på internationell hoppning och dressyr i världsklass och med alla de stora namnen. För de ridintresserade som följer ridsporten året om, är det särskilt spännande att få se ryttarna på riktigt. Det är både en kunnig och vänlig publik som hejar fram alla ekipage och förstår det arbete som ligger bakom prestationerna.

Hästshowen innehåller också många shower som har blivit mycket populära och kända genom åren. Ett riktigt uppskattat inslag är ponnygaloppen, då små shetlandsponnyer tävlar mot varandra. Både hästar och ryttare brukar vara taggade innan, under loppet och vissa fortsätter nästan när loppet är över. Det är inte ovanligt att någon ryttare trillar av, men att ponnyn fortsätter tävla. Det brukar också vara shower där de svenska stora hopp- och dressyrstjärnorna deltar på olika sätt – ett nytt inslag är att de ska ha ombytta roller och tävla i varandras grenar!

Ett viktigt inslag för den hästintresserade publiken är mässan. På mässområdet kan de köpa nya saker till både sig själva och sin häst, se nya produkter och få tips och råd. Ett nytt inslag är Stallbacken och Mässpadocken, där besökarna kommer kunna klappa hästar och titta på svenska hästraser.

Fram till 2013 arrangerades hästshowen i Globen, men nu har den flyttats till Friends Arena, men innehållet är detsamma. Hästshowen arrangeras av Svenska Ridsportförbundet tillsammans med det Internationella Ridsportförbundet och drar deltagare från hela världen. År 2017 kom över 89 000 besökare och det fina med Stockholm Internationella Horse Show är att det inte finns några åldersgränser – passar alla – och att det inte heller behövs några poliser för att ha koll på den sportintresserade publiken!

Author isabella
Published
Categories Musik
youplay