Festivalsommaren är både lång, varm och het, och den avslutas i storstilad stil med ett knippe festivaler som inte går av för hackor. För den som har möjlighet att resa söderut ner till Berlin så finns det en chans att förlänga festivalsommaren en bit in på september genom att besöka Lollapalooza – en festival som började i Chicago men nu har ynglat av sig till flera olika städer i Sydamerika och Europa – däribland just Berlin som intas av Lollapaloozas festival i början av september. Nästa år dyker samma festival upp i en svensk stad, och inte vilken stad som helst utan nämligen Stockholm.

Innan september väntar många festivaler i Sverige och inte minst olika typer av statsfestivaler som arrangeras mer som stora jippon med gratisartister, aktiviteter och upptåg än rena typiska festivaler med musik och dyra festivalpass. Men några mer klassiska och typiska festivaler går också av stapeln förstås. Och nu ska vi titta närmare på en sådan, nämligen Way Out West i Göteborg, Sveriges framsida.

För den som besöker Way Out West i Göteborg så går det med fördel att åka dit med SJ:s tåg, ett av Sveriges mindre populära företag just nu som samarbetar med Way Out West och sponsrar musikfestivalen ännu ett år. Det går att köpa biljetter med tåg ner till Göteborg (eller upp till Göteborg för den delen om man nu råkar bo i till exempel Malmö) med SJ direkt på Way Out Wests hemsida till fördelaktiga priser. Det hela passar utmärkt in i Way Out Wests gröna och lite hipsteraktiga profil – festivalen fick ju under tidigare år mycket uppmärksamhet på grund av ett utspel om att festivalen inte skulle servera något som helst kött, vilket nog en och annan miljöpartistisk hipster-wannabe på Södermalm uppskattade. Ett smart PR-knep för att få gratis uppmärksamhet var det kanske också. Om det däremot serveras gräddsifon av något slag, vet vi inte.

Årets Way Out West-festival bjuder på en hel del spännande artister, bland annat det brittiska indiepoprockbandet Arctic Monkeys som har blivit omåttligt populärt och oerhört hyllade bland creddiga musiktidningar och på musiksidor under de tidiga åren på 2000-talet. Det var när de slog igenom och tillsammans med ett annat liknande band, Glas Vegas, blev en sorts arvtagare till 1990-talets Oasis och annan typisk britpop från den eran som var en slags storhetstid. På Way Out West står Actic Monkeys på scenen redo att leverera några av deras största hits till en publik som suktar efter musik som inte går av för hackor. Ett annat band som spelar på festivalen och som man inte heller borde missa är det kanadensiska rockbandet Arcade Fire som med sin indierock har gått hem världen över, även om de kanske inte är lika välkända som mer kommersiella rockband som låt säga Imagine Dragons eller One Republic har blivit. Arcade Fire gör en smalare och mer kompromisslös typ av rockmusik som inte är lika bred.

Author isabella
Published
Categories Musik
youplay